Terapia Moderna a Ulcerelor de Gamba

-Terapia Hidroactiva-

In ultimii ani pansamentele hidroactive si-au dovedit eficienta si superioritatea fata de terapia clasica locala in tratarea ulcerelor venoase de gamba! Ulcerul venos reprezinta forma severa de perturbare a metabolismului cutanat si subcutanat cauzat de insuficienta venoasa cronica. Ulcerul venos reprezinta o plaga cronica cu tendinta la vindecare slaba sau absenta, din cauza etiologiei si de aceea trebuie intotdeauna sa asociem pansamentelor hidroactive o terapie compresiva eficienta.

Pansamentele hidroactive realizeaza conditii ideale pentru a depasi stadiul stagnant in care se afla rana ca urmare a dezechilibrului existent la nivel microcelular, sustinand procesul de vindecare in fiecare faza de evolutie al ulcerului. Prin mecanisme specific de absortie, pansamente hidroactive (pansamente din poliacrilat, fibre de alginate de calciu, cu polimer superabsorbant, hidrocoloid, hydrogel), reduc incarcarea microbiana si realizeaza un control optim al cantitatii de exudat prin absortia secretiilor in exces si mentinerea unui mediu umed, necesar proliferarii tesuturilor moi.

Faza de curatare (exudativa): in faza aceasta, cu ajutorul terapiei hidroactive se realizeaza debridarea autolitica ce presupune inmuierea necrozelor indepartarea exudatelor fibrinoase, a celulelor moarte si a germenilor. Procedura este selectiva, numai tesutul devitalizat fiind indepartat; in plus mediul umed creat si mentinut de pansamente protejeaza si stimuleaza celulele responsabile de curatarea plagii si proliferarea tesutului nou, totul fiind printr-o metoda lipsita de efecte secundare si usor de aplicat. Faza de granulatie: atunci cand plaga este curatata se creeaza conditiile necesare formarii de tesut nou. Patul lezional (baza plagii) este mentinut in permanenta intr-un mediu umed echilibrat prin terapia hidroactiva. In cazul uscarii plagii, celulele ce contribuie la formarea tesutului nou si a vaselor de sange mor, procesul de vindecare regresand sau stagnand.

Faza de epitelizare: pansamentele mentin acelasi mediu umed, hranitor, protejand epiteliul nou format impotriva desprinderii celulelor si accelerand procesul de cicatrizare. In acest stadiu al plagii principalul beneficiu al terapiei hidroactive il reprezinta schimbul atraumatic fara lezarea tesutului nou format.

Trebuie sa retinem ca succesul terapeutic este posibil numai prin alegerea corecta a pansamentului corespunzator fazei de evolutie din procesul de vindecare si completarea terapiei locale cu tratament compresiv continuu (cu fese sau ciorapi de compresie) pentru normalizarea circulatiei venoase. Tratamentul hidroactiv al ulcerului venos reprezinta astazi un standard terapeutic, eficienta metodei fiind atestata de numeroase cazuri rezolvate in spitale si centre de specialitate.