Leziuni melanocitice (alunite, melanom)

Persoanele cu multe alunite (nevi) prezinta un risc crescut de a dezvolta melanom, mai ales cei cu pielea foarte deschisa, ochii albastri/verzi si par blond/saten. S-a demonstrat la nivel genetic ca aceeasi mutatie (CDKN2A) este responsabila atat de aparitia melanomului, cat si a nevilor cu probleme (atipici). De aceea persoanele cu multe alunite trebuie consultate periodic de catre un dermatolog cu experienta in monitorizarea nevilor si cu competenta in dermatoscopie. Examenul clinic consta in evaluarea intregii suprafete cutanate, cu selectia clinica a alunitelor pentru examenul dermatoscopic direct (Heine Delta 20 Imersiosal). Dermatoscopia reprezinta cel mai bun instrument al dermatologului, care in baza unor criterii stabilite de protocoale de diagnostic international, decide daca leziunea analizata trebuie excizata, intra intr-un program de urmarire sau este complet beingna. 

Follow-up-ul este standardizat international si dictat de caracteristicile dermatosocpice ale nevilor analizati, putand fi:

  • short term (3 luni)
  • medium term (6 luni)
  • long term (1 an).

Atunci cand o alunita prezinta elemente de apel la exameul dermatoscopic, fara sa aibe indicatie de excizie sau cand exista multi nevi atipici (sindromul nevilor atipici) se impune monitorizare dermatosocpica digitala, cu captare si stocare de imagini clinice si dermatosocopice, cu aparate profesionale ce asigura cea mai buna rezolutie a imaginilor (Nikon D90, Heine Delta 20 Imersiosal). 

Pe langa indicatia de follow-up orice pacient cu nevi atipici trebuie sa primeasca informatii referitoare la fotoprotectie si la  restrictiile ce se impun la expunerea la soare, precum si interzicerea categorica a utilizarii surselor artificiale de UV (solar).

Orice pacient care a avut un melanom trebuie monitorizat, initial la 3-6 luni pentru primii 1-3 ani, apoi  anual pentru tot restul vietii. Descendentii (copii) unui astfel de pacient trebuie consultati si ei clinic si dermatosocpic, in special daca au alunite. Expunerea la soare este interzisa categoric si se recomanda protectie antisolara mecanica (haine, palarie) si chimica (ageni ecran cu SPF 30-50), inclusiv pentru expunerea de zi cu zi (mers pe strada, etc).

Mai jos puteti urmari un interviu sustinut de Doamna profesor doctor Olga Simionescu in data de 5.04.2017 la postul public de televiziune in care a explicat pericolele cancerului de piele, de ce este bine sa ne adresam unui specialist la cel mai mic semnal de alarma si de asemea a sustinut o sesiune de raspunsuri pentru cei care au sunat in direct cu diverse robleme/intrebari :