Histo-Patologie, ImunoHistoChimie si ImunoFluorescenta directa cutanata

Histopatologia reprezinta analiza microscopica a probelor de tesut, prelevate prin biopsie, dupa prelucrare  prealabila, in vederea  stabilirii unui diagnostic de certitudine. In dermatologie, examenul histopatologic reprezinta gold-standardul in foarte multe afectiuni. 

In psoriazis examenul histopatologic evidentiaza: ingrosarea epidermului cu acantoza si hiperkeratoza alternand cu parakeratoza, alungirea si dilatearea crestelor epidermice cu coalescenta unora la baza, cu subtierea papilelor dermice, vase dermice dilatate, sinuoase si tortuoase, polimorfonucleare extravazate in epiderm dand nastere abceselor Munroe in stratul cornos (psoriazis vulgar) sau pustulei Kogoj-Lapiere in stratul spinos (patognomonica pentru psoriazisul pustulos), cu subtirea granulosului deasupra papilelor dermice.

In lupusul cutanat examenul histopatologic este extrem de caracteristic si necesita prezenta urmatoarelor 6 elemente pentru diagnostic: atrofia epidermului cu aplatizarea jonctiunii dermo-epidremice (JDE), dopuri keratozice infundibulare, degenerescenta hidropica a stratului bazal, ingrosarea membranei bazale, infiltrat inflamator perivascular si perianexial, depozite de mucina in derm.

Lichenul plan prezinta la exameul histopatologic: ingrosarea epidermului cu acantoza adevarata, cu hipergranuloza si hiperkeratoza, alungirea crestelor epidermice cu aspect de “dinti de fierastrau”, degenerescenta hidropica a stratului bazal, infiltrat inflamator in banda in dermul superficial, corpi Civat (celule apoptotice rotunde acidofile).

In melanom, ca si in restul tumorilor cutanate, fie maligne, fie beningne, examenul histopatologic reprezinta gold-standardul. In melanom se descriu melanocite atipice mari, cu nucleu mare cu nucleoli proeminenti, pleomorfism nuclear, hipercromazie, mitoze atipice, cu organizarea melanocitelor tumorale in cuiburi, individuale sau cu aspect nodular. Prezenta acestor melanocite atipice desupra membranei bazale pune diganosticul de melanom in situ, pe cand prezenta lor in derm, chiar si a unei singure celule tumorale, impune diagnosticul de melanom invaziv. 

In pemfigusul vulgar se evidentiaza histopatologic bula suprabazala, intraepidermica, cu acantoliza si aspect al stratului bazal de “pietre de mormant”, pe cand in pemfigoidul bulos bula este subepidermica.

ImunoHistoChimia

Imunohistochimia (IHC) reprezinta o tehnica de diagnostic ce detecteaza antigene in tesutul bioptic cu ajutorul unor anticorpi marcati cromogen. Daca antigenul de interes este prezent in tesut anticorpii marcati se vor lega de acesta si vor colora proba caracteristic. Probele pentru imunohistochimie se lucreaza din aceasi proba prelevata pentru examenul histopatologic standard.

Principalele aplicatii ale imunohistochimiei in dermatologie si dermatopatologie sunt in diagnosticul tumorilor cutanate, in special in diferentierea nevillor atipici/Spitz/Reed (benigni) de melanomul cutanat (malign) si in stabilirea diagnosticului complet de limfom cutanat cu celula B sau T. 

Imunofluorescenta directa (IFD) utilizeaza anticorpi fluorescenti (IgG, IgM, IgA, C3) pentru detectia antigenelor in tesutul bioptic. Pentru imunofluorescenta directa este necesara o proba diferita de testut de cea prelevata pentru examenul histopatologic standard, prelucrarea probelor fiind diferita. De asemenea este necesar un microscop special, cu lumina fluorescenta pentru analiza probelor.

Imunofluorescenta directa in dermatologie este indispensabila in diagnosticul de acuratete al maladiilor buloase. De asemenea este un element de laborator important in confirmarea dignosticului de lupus cutanat.

In pemfigusul vulgar imunofluorescenta directa poate diagnostica un aspect de depuneri uniforme de IgG in tot epidermul la nivelul membranelor keratinocitelor, cu aspect de “piatra de pavaj”. In pemfigoidul bulos Imunofluorescenta directa prezinta un aspect de depunere lineara la nivelul JDE in IgG si C3. In dermatita herpetiforma se evidentiaza depuneri granulare de IgA in varful papilelor dermice.

Banda lupica reprezinta depuneri lineare sau granulare de IgG, C3 la jonctiunea dermoepidermica. In lupusul acut, banda lupica este pozitiva in 100% cazuri, in lupusul subacut  60%, cu aspect dust-like pattern, iar in lupusul cronic este prezenta 80% atunci cand este efectuata pe o proba lezionala de la nivel facial sau alta zona fotoexpusa cronic si dintr-o leziune matura, pe cand daca este efectuata dintr-o leziune tanara sau de pe trunchi este pozitiva in doar 20% cazuri.