Dermatoscopia

Dermatoscopia

Dermatoscopia se mai numeste microscopie de suprafata a pielii sau microscopie de epiluminiscenta. Este o metoda clinica noninvaziva pentru diagnosticul leziunilor pigmentare, care in maini antrenate, imbunatateste foarte mult diagnosticul si chiar salveaza vieti. A fost comparata cu o „prelungire a ochiului clinicianului” si trebuie mentionat faptul ca in Australia si in Statele Unite medicii de familie urmeaza cursuri de instruire pentru imbunatatirea profilaxiei primare.In maini non experte, dermatoscopia poate fi periculoasa, conferind un sentiment de siguranta fals, in cazuri grave.Dermatoscopia poate fi de contact (folosind pe suprafata leziunii de analizat un ulei de imersie, sau gel de ultrasunete, sau alcool) sau de non contact (instrumente care utilizeaza lumina polarizata). Un sistem de lentile maritoare (de 10-20 de ori) este combinat in primul caz cu un ulei de imersie in scopul eliminarii reflexiei luminii. In functie de proprietatile fizico-chimice ale luminii, pigmentul are, in functie de nivelul la care se gaseste, diferite culori: negru, brun, beige, albastru.

Dermatoscopia unei leziuni poate fi simpla sau cu inregistrarea computerizata a imaginii (digitala). Ultima permite transferul la distanta a imaginii, foarte important pentru o urmarire sau pentru un second opinion. In tabloul unei leziuni, se urmareste arhitectura globala a leziunii, eventuala asimetrie, daca leziunea este pigmentara sau nu, daca prezinta vase de sange si cum sunt acestea distribuite. O leziune analizata dermatoscopic in serviciul nostru va avea o descriere si un diagnostic, pe un buletin special, iar pacientul va primi prin email atat imaginea clinica, cat si cea dermatoscopica. Leziunea va primi indicatie de excizie chirurgicala sau de urmarire, de scurt timp (3 luni), de timp mediu (6 luni) sau de timp lung (1 an). Folosing device-uri Heine Delta 20 si Nikon D90, calitatea imaginilor noastre este exceptionala. Expertiza noastra se extinde si pe asa numitele leziuni cu pattern special de localizare (plantar, facial, mucoasa orala si genitala) (vezi publicatiile noastre din site).

In sindromul nevilor atipici, pacientul este examinat TBSE (pe intreg corpul); se face o preselectie clincia a leziunilor, insistandu-se asupra „ratustii celei urate” (o leziune care nu seamana cu cealalata). La acelasi pacient, profilul clinic si dermatoscopic al alunitelor este acelasi (leziunile elementare dermatoscopice sunt distribuite cam in acelasi fel); toate discordantele reprezinta elemente de apel.

Din experienta noastra am remarcat ca urmasii (descendentii) pacientilor cu sindromul nevilor atipici si melanom pot prezenta acelasi profil dermatoscopic. Este esentiala la examenul dermatoscopic discutia cu pacientul, singurul in masura sa releve daca o anumita leziune cu pigment s-a modificat sau nu. Pacientul informat referitor la monitorizare (follow-up) trebuie sa semneze un consimtamant informat, prin care este a inteles importanta urmaririi in cazul leziunilor sale cu probleme.